Koncepce poloprovozů je zaměřena na výuku, vývoj, výzkum a spolupráci s institucemi a firmami v oblasti zpracování mléka a produkci mléčných výrobků.
Pedagogická činnost
Poloprovozy slouží pro praktickou výuku v předmětech "Mlékárenské technologie" a "Sýrařství" (praktické odzkoušení jednotlivých technologických operací při zpracování mléka na sýry, kysané mléčné výrobky, smetanu, máslo), Dairy Technology (Pro anglicky mluvící studenty) a Laktologie. Mlékárenský poloprovoz je vybaven kotlovým pasterem s regulací teploty, umožňující pasteraci 20 až 70 l mléka, solnou lázní, zracími boxy s regulovanou teplotou a vlhkostí, očkovacím boxem. Zařízení umožňuje modelovou výrobu sýrů, másla, kysaných mléčných výrobků (jogurty, kefír, zakysané mléko a smetana) nejen v rámci výuky, ale především v rámci výzkumu, vývoje a inovací vybraných mlékárenských výrobků.