Na Mendelově univerzitě odborníci hodnotili regionální potraviny (odkaz na tiskovou zprávu na webu MENDELU, SZIF - Regionální potravina, KIS - JMK, Blanenského deníku, FCB MENDELU, Pinterestu, Jihomoravského kraje)
Datum: 16. 7. 2020
Místo: Mendelův pavilon, Ústav technologie potravin
Na Mendelově univerzitě v Brně odborníci každým rokem hodnotí nejlepší regionální potraviny Jihomoravského kraje. Firmy a živnostníci jich přihlásili letos (2020) okolo 170. Odborníci přihlášené potraviny hodnotili ve dvou komisích.
Zlatá chuť jižní Moravy má letos už 15. ročník, soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje organizovaná ministerstvem zemědělství se koná pojedenácté. Cílem obou soutěží je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. „Je dobrým znamením, že i přes komplikace způsobené COVID-19 počet přihlášených výrobků neklesl a do soutěže se přihlašují i další noví výrobci," uvedla Radka Langová z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.
V soutěži mohou být jen výrobky z daného regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Každý hodnotitel dnes po anonymním představení výrobků, hodnotil body 0-10 originalitu, inovativnost ve zpracování, dostupnost na trhu, uplatnění místní suroviny, nadstandardnost, senzorické vlastnosti výrobků – vzhled, vůni a design výrobků. Soutěžit mohou firmy do 250 zaměstnanců. Přihlásit je možné produkty z daného regionu s podílem místních surovin nejméně 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Odměnou pro oceněné produkty a jejich výrobce je právo čtyři roky používat značku Regionální potravina Jihomoravského kraje.
„ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“ 15. ročník
Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:
- 1. Pekařské výrobky Koláč ze skanzenu – Martina Harnošová
- 2. Cukrářské výrobky Větrník – JK CUKRÁRNA s.r.o.
- 3. Mléko a mléčné výrobky Kozí sýr přírodní dlouho zrající – Markéta Palánová
- 4. Maso a masné výrobky - tepelně opracované Uzený špek z boků – Bedřich Vlach
- 5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků Paštika Švestková s Rumem a tymiánem – e-jídlo.cz, s. r. o.
- 6. Ryby a rybí výrobky Pstruh duhový – S.M.K., a.s.
- 7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Tuřanské kysané zelí přírodní – AGRO Brno - Tuřany, a.s.
- 8. Mražené výrobky Maková zmrzlina – Jiří Grygar Janský
- 9. Hotové výrobky – ostatní Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní – Pekařství Křižák s.r.o.
- 10. Ostatní potravinářské výrobky Želé ze slámového vína odrůdy Frankovka – Oldřich Drápal
- 11. Nealkoholické nápoje Tuřanská zelná šťáva – AGRO Brno - Tuřany, a.s.
- 12. Alkoholické nápoje (kromě vína) MarhuLové Sladké – Ing. Pavel Lacina
Zahájení soutěže
Sekce A
Sekce B