Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

ÚTP - Info

Aktuality

Den univerzitního sportu MENDELU 4. 11. 2025 

Na akci jsme středoškolským studentům z brněnských středních škol předložili formou krátkého dotazníku možnost zjistit, jestli se správně stravují a zároveň odhalit možnosti pro zlepšení jejich stravování. Stejný dotazník jsme pak umožnili vyplnit studentům a zaměstnancům MENDELU.

Zde předkládáme výsledky, posuďte sami, jak na tom se stravováním jsme. 

Děkujeme všem, kdo se zapojili.

Pokud máte nějaké dotazy a nejasnosti kolem výživy, pište dotazy na poradna.potraviny@mendelu.cz, nebo nás navštivte prezenčně, poslední šance k objednání prezenčního poradenství v tomto roce je v pátek, 19.12. 2025 od 14:00 h.

Výsledky krátkého průzkumu stravovacích návyků středoškoláků a studentů a zaměstnanců MENDELU.

Hodnocení dotazníku:

Požadována pravdivá odpověď ANO/NE na 11 jednoduchých otázek. Každá odpověď „ANO“ je jeden bod, „NE“ – 0 bodů.

Výsledky:

0-5 bodů: Vaše výživa potřebuje větší změny k vylepšení;

6-8 bodů: pár drobných změn zvýší kvalitu vašeho stravování;

9-11 bodů: gratulujeme, vaše výživa je optimální

 

 Vyhodnocení odpovědi na otázky od studentů ze středních škol

Dosažené body střední školy

Průměr

Medián

5,9/11

6/11

 

 Středoškoláci: n=41

 

Nejčastější výživové „prohřešky“:

 

3. Sníte za den alespoň 2 kusy čerstvého ovoce?

(NE 51 %– 21 ze 41 odpovědi)

  1. Vyhýbáte se uzeninám a zpracovaným masným výrobkům (salámy, šunky, párky, paštiky)?

(NE 80 %– 33 ze 41 odpovědi)

7. Jíte 1-2x týdně ryby (sladkovodní i mořské, čerstvé i konzervované)?

(NE 78 % – 32 ze 41 odpovědi)

 

 

 Vyhodnocení odpovědi na otázky od zaměstnanců MENDELU

Dosažené body MENDELU

Průměr

Medián

6,6/11

7/11

 

 Mendelu: n=53

 

Nejčastější výživové „prohřešky“:

 

6. Vyhýbáte se uzeninám a zpracovaným masným výrobkům (salámy, šunky, párky, paštiky)?

(NE 68 % – 36 z 53 respondentů)

7. Jíte 1-2x týdně ryby (sladkovodní i mořské)?

(NE 87 %- 46 z 53 respondentů)