PORADNA POTRAVINY MENDELU
Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování pod záštitou Společnosti pro výživu.
Aktuality:
V pátek 26. 9. 2025 v Mendelově pavilonu (M2, 2.PP) úspěšně proběhla prezentace naší poradny v rámci expozice Ústavu technologie potravin připravené pro Noc vědců.
-
Děkujeme za milé i vtipné vzkazy, které jste nám napsali do barevných schránek, i za zajímavé dotazy.
-
Odpovědi na dotazy z naší odbornosti uveřejníme posléze i zde na stránkách.
Kontakt: poradna.potraviny@mendelu.cz
Kdo jsme?
-
Jsme členové Společnosti pro výživu a řídíme se jejím kodexem.
-
Jsme týmem odborníků v oborech technologie potravin a výživa člověka, vzdělávající studenty bakalářských, magisterských i doktorských studijních programů zaměřených na potravinářství a výživu, ale i další obory.
-
Informace čerpáme z vědecky podložených zdrojů a sledujeme aktuální poznatky potravinářských a nutričních věd.
-
Snažíme se vysvětlit a podložit vědeckými poznatky a vlatními výzkumnými aktivitami výživová doporučení, která se s vývojem a rozšiřováním znalostí mění a aktualizují.
-
Bojujeme s potravinovými mýty.
-
Spolupracujeme s výrobními podniky a odbornými institucemi a naše znalosti přenášíme do praxe a naopak.
-
Zprostředkováváme informace z praxe formou exkurzí a výukou s účastí odborníků z praxe.
Co nabízíme studentům a zaměstnancům?
-
Jednu bezplatnou konzultaci pro studenty a zaměstnance MENDELU týkající se praktických otázek o způsobu stravování, sestavení jídelníčku a výběru potravin pro optimální přísun živin a fungování metabolismu.
-
Při spolupráci na řešení konkrétního výživového cíle bude další poradenství probíhat formou placených konzultací, v případně zdravotního problému Vás ihned odešleme k lékaři nebo doporučíme vhodného zdravotnického odborníka.
-
Společně se studenty navazujícího magisterského studijního programu Potravinářství a výživa člověka se také budeme zabývat písemnými dotazy, zaslanými zájemci z řad veřejnosti na e-mailovou adresu poradny: poradna.potraviny@mendelu.cz
Naše cíle:
-
Poskytovat veřejnosti aktuální informace o potravinách a správném stravování.
-
Seznamovat studenty specializace Výživa člověka s reálnými potřebami a požadavky klientů výživového poradenství.
-
Organizovat a koordinovat vzdělávací akce pro studenty, odbornou i laickou veřejnost ve spolupráci se Společností pro výživu.
-
Publikovat vzdělávací materiály o potravinách a výživě, šířit osvětu o roli potravin v prevenci onemocnění, při kontrole hmotnosti, zlepšování a udržování fyzické i psychické kondice.
-
Informovat o novinkách v potravinářství, inovativních technologiích a udržitelnosti při výrobě potravin a potravinářských surovin.
Chystané vědecko-výzkumné aktivity:
-
Společný výzkum v oblasti potravin ve spolupráci s dalšimi pracovišti MENDELU (fakulty, ICV, účelová zařízení, CSA, aj.)
-
Společné odborné vědecké články a další publikace.
-
Společné vědecko-výzkumné projekty zaměřené na realizaci výzkumu v oblasti společenské odpovědnosti a udržitelnosti.
Kontakty
- doc. Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D. (odpovědná osoba) , +420 776 032 404, milena.matejovicova@mendelu.cz, Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta (MM)
- doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. (vedoucí pracoviště), +420 775 285 392, miroslav.juzl@mendelu.cz, Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta (MJ)
Odborný a realizační tým*
(*mimo již výše uvedené osoby)
- prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc., Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta (TK)
- doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D., Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta (LK)
- Ing. Petr Kouřil, Ph.D., Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta (PK)
- ...
Foto: Noc vědců (26. 9. 2025)