Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

ÚTP - Info

Regionální potravina JMK/ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020

 

Na Mendelově univerzitě odborníci hodnotili regionální potraviny (odkaz na tiskovou zprávu na webu MENDELU, SZIF - Regionální potravina, KIS - JMKBlanenského deníku, FCB MENDELUPinterestu, Jihomoravského kraje)

Datum: 16. 7. 2020

Místo: Mendelův pavilon, Ústav technologie potravin

Na Mendelově univerzitě v Brně odborníci každým rokem hodnotí nejlepší regionální potraviny Jihomoravského kraje. Firmy a živnostníci jich přihlásili letos (2020) okolo 170. Odborníci přihlášené potraviny hodnotili ve dvou komisích. 

Zlatá chuť jižní Moravy má letos už 15. ročník, soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje organizovaná ministerstvem zemědělství se koná pojedenácté. Cílem obou soutěží je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. „Je dobrým znamením, že i přes komplikace způsobené COVID-19 počet přihlášených výrobků neklesl a do soutěže se přihlašují i další noví výrobci," uvedla Radka Langová z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.

V soutěži mohou být jen výrobky z daného regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Každý hodnotitel dnes po anonymním představení výrobků, hodnotil body 0-10 originalitu, inovativnost ve zpracování, dostupnost na trhu, uplatnění místní suroviny, nadstandardnost, senzorické vlastnosti výrobků – vzhled, vůni a design výrobků. Soutěžit mohou firmy do 250 zaměstnanců. Přihlásit je možné produkty z daného regionu s podílem místních surovin nejméně 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Odměnou pro oceněné produkty a jejich výrobce je právo čtyři roky používat značku Regionální potravina Jihomoravského kraje.

„ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“ 15. ročník

Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:

  • 1. Pekařské výrobky Koláč ze skanzenu – Martina Harnošová
  • 2. Cukrářské výrobky Větrník – JK CUKRÁRNA s.r.o.
  • 3. Mléko a mléčné výrobky Kozí sýr přírodní dlouho zrající – Markéta Palánová
  • 4. Maso a masné výrobky - tepelně opracované Uzený špek z boků – Bedřich Vlach
  • 5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků Paštika Švestková s Rumem a tymiánem – e-jídlo.cz, s. r. o.
  • 6. Ryby a rybí výrobky Pstruh duhový – S.M.K., a.s.
  • 7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Tuřanské kysané zelí přírodní – AGRO Brno - Tuřany, a.s.
  • 8. Mražené výrobky Maková zmrzlina – Jiří Grygar Janský
  • 9. Hotové výrobky – ostatní Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní – Pekařství Křižák s.r.o.
  • 10. Ostatní potravinářské výrobky Želé ze slámového vína odrůdy Frankovka – Oldřich Drápal
  • 11. Nealkoholické nápoje Tuřanská zelná šťáva – AGRO Brno - Tuřany, a.s.
  • 12. Alkoholické nápoje (kromě vína) MarhuLové Sladké – Ing. Pavel Lacina

 

Zahájení soutěže

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahájení soutěže

 

Sekce A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekce A

 

Sekce B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekce B