Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

ÚTP - Info

Instrumentální laboratoře

Nacházejí se v pavilonech M a N Ústavu technologie potravin. Primárně slouží studentům k plnění diplomových a disertačních prací, ale i k výzkumu zaměstnancům ústavu a smluvnímu výzkumu a vývoji.

PŘÍSTROJOVÉ VYBAVENÍ

Kapalinový a plynový chromatograf, gelová permeační chromatografie, centrifugy, analytické váhy, třepačky, dezintegrátor, koncentrátor vzorků, spektrofotometr, rotační vakuová odparka, ultrazvuková lázeň, přístroj na výrobu demineralizované vody aj.

 

VÝZKUM

Kapalinová chromatografie - stanovení:

  • Ftalátů - v obalových materiálech, v půdě, ve vodě, v masných a mléčných výrobcích
  • Biogenních aminů - ve zrajících sýrech, v mase, záparách, destilátech
  • Antokyanů - v obilovinách, ovoci a zelenině
  • Kofeinu a kyseliny chlorogenové - v kávě, čaji
  • Vitamínu C - v ovoci, zelenině, šťávách, vitaminových preparátech
  • Organických kyselin - ve víně, v pivu, sýrech, ovocných šťávách, záparách
  • Sacharidů - v produktech biotechnologických procesů, jako jsou zápary, sladiny, pivo, lihoviny

 

Plynová chromatografie- stanovení:

  • Obsahu mastných kyselin - ve vybraných druzích potravin a vybraných živočišných tkáních
  • Obsahu aldehydů, esterů, ketonů a alkoholů - v potravinách obecně