Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

ÚTP - Info

Mikrobiologická laboratoř

Mikrobiologická laboratoř ÚTP se nachází v budově N v areálu Mendelovy univerzity v Brně v Černých polích. Laboratoř má povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost pro práci s toxiny (toto povolení má 11 pracovišť v ČR), stejně jako i povolení pro práci s patogeny.

V laboratoři se provádí mikrobiologická analýza surovin a potravin, přičemž jsou stanovovány jak kulturní – zdraví prospěšné mikroorganismy (bakterie mléčného kvašení, probiotické bakterie), tak mikroorganismy kontaminující, vč. patogenů (r. Salmonella, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, apod).

Laboratoř provádí mikrobiologický rozbor vody a orientační stanovení obsahu dusičnanů, tvrdosti a pH vody. Laboratoř se zabývá i hodnocením hygieny a účinnosti sanitace v pracovním prostředí potravinářských podniků metodami mikrobiologickými (klasické metody, hygicult) i nemikrobiologickými (ATP-bioluminiscence, proteinový test).