Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

ÚTP - Info

MeDaFish

NAZV Země

QK 23020047: Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu.

Hlavní řešitel / manažer: doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. (MENDELU)

Partneři: VETUNI

 

Cílem projektu je dát zevrubnou zprávu pro dozorové orgány, podložené výsledky z experimentální studie, zda používání mikrobiálních kultur při výrobě nefermentovaných potravin nemá zastřít jakost vstupní suroviny nebo nízkou úroveň procesu jejich zpracování a výroby potravin. Projekt je založen na dvou fázích: 1) sběru podstatných informací a jejich souhrn do formy použitelné pro dozorové orgány o využívání mikrobiálních kultur v potravinách (principech a zásadách jejich použití, případných limitech), 2) doplněný o reálný pokus simulující různé dispozice v kontextu výrazně rozšiřující zadání projektu (ochranný účinek různých kultur a jejich porovnání s nulovou variantou - kontrolou), a to za výrobních podmínek (v poloprovozech) u masných a mléčných výrobků, a výrobků z masa ryb.

 

Podstata návrhu projektu

Mikrobiální kultury jsou při výrobě specifických druhů potravin tradičně využívány a podílí se na celém souboru procesů, kdy vzniká finální celková jakost potraviny. Ze zadání výzvy je patrné, že používání mikrobiálních kultur při zpracování potravin živočišného původu, kde se tradičně nevyužívají, vznáší oprávněnou otázku a tedy i obavu, zda mikrobiální kultury při výrobě nefermentovaných potravin nemají zastřít jakost vstupní suroviny nebo nízkou úroveň procesu jejich zpracování a výroby potravin. I když je jejich použití technologicky odůvodnitelné, není dobrým signálem pro dozorové orgány a v některých ohledech i pro zákazníka. Projekt dá institucím, které dozorují výrobu potravin a jejich uvádění na trh, ucelenou zprávu nejen o principech využívání a mikrobiálních kultur při výrobě. 

 

AKTUÁLNÍ AKCE

 

26. BŘEZNA 2024

proběhla na MENDELU projektová konference "Možnosti využití ochranných kultur při výrobě potravin živočišného původu".

Místo a čas: budova M2, 2.NP, místnost M2.12, 9:00-14:00

 

V úterý 26. března se konala na Mendelově univerzitě v Brně projektová konference s názvem „Možnosti využití ochranných kultur při výrobě potravin živočišného původu“. Akce byla primárně určena pro pracovníky dozorových orgánů (SVS ČR, SZPI), ale přítomni byli i zástupci z ministerstva zemědělství, výzkumných organizací (MENDELU, VETUNI, VÚVeL) a firem. V prvním bloku projektový tým prezentoval před téměř 30 účastníky výsledky činnosti prvního roku řešení projektu č. QK23020047 NAZV/Země 6 s akronymem MeDaFish (=MeatDairyFish).

V druhém praktickém bloku tematicky věnovanému využití ochranných kultur z pohledu výrobců a uživatelů vystoupili zástupci firem Novonesis (M. Erkes a Ing. Baláš) a STEINEX a.s. (Ing. Hegner). Byly zde i prezentovány potraviny s ochrannými kulturami dostupné na českém trhu i v zahraničí.

Ze zadání výzvy je patrné, že používání mikrobiálních kultur při zpracování potrav živočišného původu, kde se tradičně nevyužívají, vznáší oprávněnou otázku, a tedy i obavu,
zda mikrobiální kultury při výrobě nefermentovaných potravin nemají zastřít jakost vstupní suroviny nebo nízkou úroveň procesu jejich zpracování a výroby potravin. Poukázat na rozdílný přístup ve vnímání a označování výše zmíněných potravin živočišného původu v členských zemí EU a připravit podklady pro naše národní dozorové orgány je jedním z cílů tohoto projektu. Nejvýznamnější fází této konference byla, jak bylo i dopředu avizováno, následná diskuze a shrnutí dosavadních postojů na různých úrovních. Zazněly velice zajímavé myšlenky a shrnutí postojů různých stran.

Konference byla ukončena exkurzí recirkulačního systému chovu ryb a poloprovozů MENDELU v biotechnologickém Mendelově pavilonu včetně ochutnávky zde produkovaných potravin. Konference byla výstupem V6 projektu „Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu“ a bude opakována i příští rok.

 

O projektové konferenci vyjde tisková zpráva v čísle 2/2024 časopise MASO