Masný poloprovoz (Masná výrobna CZ 22067)


Svým vybavením je určena k výuce studentů při zpracování masa a masných výrobků (bourání masa, vařená výroba, pečená výroba a uzenářské výrobky mimo trvanlivých salámů). Skládá se z bourárny, studené a teplé dílny a navazujících prostor a skladů. V prostoru výrobních dílen je umístěno následující strojní zařízení pro zpracování masa:
  • řezačka,
  • kostkovačka,
  • míchačka,
  • vakuový kutr,
  • průběžný mělnič,
  • masírka,
  • vakuová narážka,
  • udírna,
  • balička,
  • etiketovačka, aj.
Masné dílo naplněné v obalech připravené ve studené výrobní dílně je následně odváženo na vozíku do komorové udírny k tepelnému ošetření, případně opracováno ve verném kotli nebo konvektomatu. Tepelné ošetření je prováděno dle požadavku na daný výrobek. Po zchlazení jsou masné výrobky uskladněny v chlazeném prostoru po nezbytnou dobu než jsou baleny a expedovány na prodej nebo pro potřeby výuky a výzkumu. Balené výrobky jsou označeny etiketou na kalibrované obchodní váze.

Výuka 

 
  • Technologie masa - praktická výroba (AF-B-TP)
  • Zpracování živočišných produktů - praktická výroba (AF-B-ZOO)
  • Zpracování živočišných produktů 1 - praktická výroba (AF-B-ZEI-ABY)
  • Výroba a jakost živočišných produktů - praktická výroba (AF-N-TP-TP)
  • Jakost živočišných produktů - praktická výroba (ZF-B-Z-JRPZ)

Kurzy

 
Zpracování masa a výroba masných výrobků (přes ICV - odkaz) V případě zájmu o kurz pro instituce, firmy nebo skupiny jednotlivců nás neváhejte kontaktovat.

Masné výrobky

 

Níže je uveden výčet nejčastěji produkovaných masných výrobků. Masná výroba probíhá za legislativně stanovených a kontrolovaných (SVS) podmínek ve výuce předmětů pro různé obory AF a ZF nebo v rámci experimentální výroby v rámci závěrečných prací nebo účelové výroby (publicita fakulty a univerzity) našich studentů. V rámci jedné šarže vyrábíme desítky kilogramů masných výrobků, které lze díky registraci a splnění veškerých stanovených podmínek uvádět na trh přes univerzitní prodejnu (SKM MENDELU, bufet, budova O). Níže jsou uvedeny příklady masných výrobků.

  • klobásy - chilli, myslivecká, turistická
  • debrecínské, vídeňské párky
  • špekáčky
  • paštiky a játrovky
  • salámy - gothajský salám (oceněn Chutí jižní Moravy 2018), mendeláček (tepelně opracovaný masný výrobek)
  • uzená masa, uzená slanina, škvarky, sádlo

V roce 2018 jsme přihlásili do soutěže o nejlepší potravinářský výrobek Jihomoravského kraje společně s dalšími potravinami náš Gothajský salám. Výrobek se zúčastnil soutěže Regionální potravina vyhlašované Ministerstvem zemědělství a  Chuť jižní Moravy vyhlašované Regionální agrární komorou Brno. Tento výrobek prošel hodnocením a může nést označení CHUŤ JIŽNÍ MORAVY 2018 (tisková zpráva MENDELU) (odkaz na akcr) (odkaz na kisjm).


Další činnost

 
Pravidelné akce, na kterých jste mohli a můžete ochutnat naše výrobky:
  • Dny otevřených dveří AF a akce pro uchazeče o studium (leden - únor)
  • Ples Mendelovy univerzity v Brně (únor)
  • Mezinárodní potravinářský veletr SALIMA (BVV Brno, a.s.) (únor - březen)
  • Konference o jakosti potravin a potravinových surovin v rámci Ingrových dnů (březen)
  • Ples Agronomické fakulty MENDELU (březen)
  • Národní výstava hospodářských zvířat (BVV Brno, a.s.) (duben - květen)
  • Polní den AF MENDELU Žabčice (červen)
  • Země živitelka (České Budějovice) (srpen)
  • Noc vědců (říjen)
  • Gaudeamus (BVV Brno, a.s.) (říjen) (leden)
  • MendelNet Agro (listopad)
  • Bufet menza, budova O nepravidelně dle výuky Technologie masa (listopad-prosinec)
  • Bufet menza, budova O v období Mikuláše
  • Bufet menza, budova O v období před vánocemi 

Masné výrobky jsou prezentovány na mnoha akcích na úrovni Agronomické fakulty i univerzity a významným a zahraničním návštěvám.

 

 
 

 

 

Výzkum

 

 

 


 

Odkazy

Níže je několik odkazů na stránky, kde je zmínka o našich masných výrobcích nebo činnosti zaměstnanců našeho ústavu v masné problematice:

  • iDnes: Problematika soli, 24. 5. 2018 (odkaz)
  • Portál MZe Bezpečnost potravin: Hovězí maso, 20. 10. 2017 (odkaz)
  • iDnes: QR kódy, dohledatelnost masa, 12. 5. 2017 (odkaz)
  • Konference Školní stravování, Pardubice 25. 5. 2016 (souhrn, program
  • Český rozhlas: Kvalita potravin, 2. 3. 2013 (odkaz)

 

Další informace


Fotogalerie