Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

ÚTP - Info

Masný poloprovoz (Masná výrobna CZ 22067)

Masný poloprovoz (Masná výrobna CZ 22067)


Svým vybavením je tento poloprovoz určen:
  • k výuce studentů pro oblast zpracování masa a výrobu masných výrobků (bourání masa, výroba skupin masných výrobků podle vyhlášky MZe č. 69/2016 Sb.);
  • vzdělávací kurzy pod hlavičkou ústavu nebo ICV MENDELU;
  • k výzkumu a vývoji v oblasti Food Science and Technology;
  • ke spolupráci s firmami;
  • oblast Public Relations jak na úrovni ústavu a studijního programu, tak na úrovni Agronomické fakulty a celé Mendelovy univerzity v Brně.

 V prostoru výrobních dílen je umístěno následující strojní zařízení pro zpracování masa:

  • řezačka, kostkovačka, míchačka, vakuový kutr, průběžný mělnič,
  • masírka, vakuová narážka,
  • udírna, sušící a zrací komora,
  • balička, etiketovačka, aj.

Maso je vytříděno do výrobních kategorií. V technologické dílně je jsou vyrobeny masné výrobky, které jsou v souladu s interními předpisy a vyhláškou označeny.

Tím, že jsme registrováni jako masná výrobna, můžeme uvádět na trh naše masné výrobky přes místní prodejnu, tou je menza SKM MENDELU.


 Výuka

  • Technologie masa - praktická výroba (AF-B-TP);
  • Zpracování živočišných produktů - praktická výroba (AF-B-ZOO);
  • Zpracování živočišných produktů 1 - praktická výroba (AF-B-ZEI-ABY);
  • Výroba a jakost živočišných produktů - praktická výroba (AF-N-TP-TP);
  • Kvalita živočišných produktů - praktická výroba (ZF-B-Z-JRPZ);
  • Technologie potravin živočišného původu (AF-B-PZE).

Kurzy

 
  • Výroba masných klobás v rámci ICV MENDELU (odkaz) .
  • Masná výroba online pro U3V ICV MENDELU (odkaz).
V případě zájmu o kurz pro instituce, firmy nebo skupiny jednotlivců nás neváhejte kontaktovat.

Projekty řešené v rámci masné výrobny

  • IGRÁČEK (MENDELU): Ing. Jiránková (1 z cílů)
  • IGA (AF MENDELU) IP 2021: Ing. Slováček
  • IGA (AF MENDELU) TP 2020-21: Dr. Šťastník (1 z cílů)
  • IP projekt (MENDELU): doc. Jůzl (výuka Technologie masa)
  • IGA (AF MENDELU) TP 2019-20: prof. Komprda (1 z cílů)

Publikace realizované nebo přímo spojené s týmem masné výrobny/masným poloprovozem

Jimp a Jsc

  • KOMPRDA, T. -- JŮZL, M. -- MATEJOVIČOVÁ, M. -- PIECHOWICZOVÁ, M. -- POPELKOVÁ, V. -- VYMAZALOVÁ, P. -- NEDOMOVÁ, Š. -- LEVÁ, L. Fatty acid composition, oxidative stability, and sensory evaluation of the sausages produced from the meat of pigs fed a diet enriched with 8% of fish oil. Journal of Food Science. 2021. sv. 86, č. 6, s. 2312--2326. ISSN 0022-1147. URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.15749
  • KOMPRDA, T. -- JŮZL, M. -- MATEJOVIČOVÁ, M. -- LEVÁ, L. -- PIECHOWICZOVÁ, M. -- NEDOMOVÁ, Š. -- POPELKOVÁ, V. -- VYMAZALOVÁ, P. Effect of high dietary level (8%) of fish oil on long-chain polyunsaturated fatty acid n-3 content in pig tissues and plasma biochemical parameters. Animals. 2020. sv. 10, č. 9, ISSN 2076-2615. URL: https://www.mdpi.com/2076-2615/10/9/1657
  • JŮZL, M. -- PIECHOWICZOVÁ, M. -- ŘEHŮŘKOVÁ, K. Comparison of quality parameters of the cooked salami "Gothajský" in dependence on used salt content and additives. Potravinárstvo. 2019. sv. 13, č. 1, s. 390--395. ISSN 1338-0230. URL: http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1117
  • JŮZL, M. -- SALÁKOVÁ, A. -- MÜLLEROVÁ, M. -- KOZOHORSKÁ, K. Evaluation of selected quality parameters of reduced salt frankfurters. Potravinárstvo. 2018. sv. 12, č. 1, s. 279--284. ISSN 1337-0960. URL: http://www.potravinarstvo.com/cisla/
  • ŠŤASTNÍK, O. -- MRKVICOVÁ, E. -- PAVLATA, L. -- ROZTOČILOVÁ, A. -- JŮZL, M. -- PYTEL, R. -- VYHNÁNEK, T. -- MARTINEK, P. Influence of feeding colored wheat varieties on selected quality parameters of broiler chicken's meat. Potravinárstvo. 2018. sv. 12, č. 1, s. 729--734. ISSN 1338-0230. URL: http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/986/pdf
  • ŠŤASTNÍK, O. -- KARÁSEK, F. -- JŮZL, M. -- MRKVICOVÁ, E. -- PAVLATA, L. -- NEDOMOVÁ, Š. -- TROJAN, V. -- VYHNÁNEK, T. -- DOLEŽAL, P. -- MARTINEK, P. The effect of feeding wheat varieties with different grain pigmentation on growth performance, texture, colour and meat sensory traits of broiler chickens. Potravinárstvo. 2017. sv. 11, č. 1, s. 145--150. ISSN 1337-0960. URL: http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/753

Jost

  • KRÁL, O. -- JŮZL, M. -- SVĚTLÍKOVÁ, A. -- GROSSOVÁ, L. Srovnání senzorické jakosti gothajského salámu v závislosti na skladbě použité kořenící směsi. Maso: odborný časopis pro výrobce, zpracovatele a prodejce masa, masných výrobků a lahůdek. 2020. sv. 31, č. 5, s. 4--8. ISSN 1210-4086. URL: https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-5/
  • PIECHOWICZOVÁ, M. -- ŠVEHLOVÁ, V. -- JŮZL, M. Porovnání vybraných nutrientů u masných výrobků s hodnotami uvedenými na obale. Maso: odborný časopis pro výrobce, zpracovatele a prodejce masa, masných výrobků a lahůdek. 2019. sv. 30, č. 3, s. 34--38. ISSN 1210-4086. URL: https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-3/
  • PIECHOWICZOVÁ, M. -- ŠVEHLOVÁ, V. -- JŮZL, M. Comparison of selected nutrients for meat products with information on packaging. Maso International. 2019. č. 1, s. 71--75. ISSN 1805-5281.JŮZL, M. -- BURIANOVÁ, T. -- JAROŠOVÁ, A. Rozdíly jakostních parametrů Gothajského salámu v závislosti na směsi koření a obsahu soli. Maso: odborný časopis pro výrobce, zpracovatele a prodejce masa, masných výrobků a lahůdek. 2018. sv. 29, č. 3, s. 4--7. ISSN 1210-4086. URL: http://www.maso.cz/download/obsah-2018-3.pdf
  • JŮZL, M. -- PIECHOWICZOVÁ, M. -- GABRHEL, L. Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty a senzorické jakosti. Výživa a potraviny. 2019. sv. 74, č. 5, s. 134--137. ISSN 1211-846X.
  • JŮZL, M. Vepřové maso - nejčastěji konzumovaný druh masa. Výživa a potraviny. 2018. sv. 73, č. 6, s. 142--146. ISSN 1211-846X. URL: http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2018/
  • JŮZL, M. -- MÜLLEROVÁ, M. Hovězí maso – nedílná součást našeho jídelníčku. Výživa a potraviny. 2017. sv. 72, č. 4, s. 100--104. ISSN 1211-846X. URL: http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2017/09/hovezi-maso.pdf

D (MendelNet)

  • OVCHYNNIKOVA, O. -- GROSSOVÁ, L. -- ŠŇUPÍKOVÁ, N. -- ŠŤASTNÍK, O. -- JŮZL, M. Relationship between pH values and electrical conductivity, their usability in chicken breast meat evaluation as marker post mortal quality. In MendelNet 2020: Proceedings of International PhD Students Conference . 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020, s. 359--364. ISBN 978-80-7509-765-1. URL: https://www.mendelnet.cz/artkey/mnt-202001-0065_Relationship-between-pH-values-and-electrical-conductivity-their-usability-in-chicken-breast-meat-evaluation-as.php?back=/magno/mnt/2020/mn1.php?secid=7
  • PIECHOWICZOVÁ, M. -- KOMPRDA, T. -- MATEJOVIČOVÁ, M. -- JŮZL, M. -- NEDOMOVÁ, Š. -- POPELKOVÁ, V. -- VYMAZALOVÁ, P. -- ONDRUŠÍKOVÁ, S. Potential use of cod liver oil in a pig diet: effects on the chemical, physical and sensory parameters of a bologna sausage. In MendelNet 2020: Proceedings of International PhD Students Conference . 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020, s. 365--370. ISBN 978-80-7509-765-1. URL: https://mendelnet.cz/artkey/mnt-202001-0066_Potential-use-of-cod-liver-oil-in-a-pig-diet-effects-on-the-chemical-physical-and-sensory-parameters-of-a-bolog.php
  • PIECHOWICZOVÁ, M. -- NEŘÁDOVÁ, V. -- ONDRUŠÍKOVÁ, S. -- MATEJOVIČOVÁ, M. -- JŮZL, M. -- MAREŠ, J. Potential use of fish oil to partially replace pork back fat in Czech meat product „Špekáček“. In MendelNet 2019: Proceedings of 26th International PhD Students Conference. 1. vyd. Brno: Mendel University in Brno, 2019, s. 386--391. ISBN 978-80-7509-688-3.
  • NEŘÁDOVÁ, V. -- JŮZL, M. -- MATEJOVIČOVÁ, M. -- PIECHOWICZOVÁ, M. -- KOMPRDA, T. -- NEDOMOVÁ, Š. -- POPELKOVÁ, V. -- VYMAZALOVÁ, P. -- MAREŠ, J. The influence of fish oil addition on nutritional and quality parameters of frankfurters. In MendelNet 2019: Proceedings of 26th International PhD Students Conference. 1. vyd. Brno: Mendel University in Brno, 2019, s. 374--379. ISBN 978-80-7509-688-3.
  • MÜLLEROVÁ, M. -- JŮZL, M. -- JAROŠOVÁ, A. -- CWIKOVÁ, O. -- NEDOMOVÁ, Š. -- DARKWAHOVÁ, N. The sensory quality changes in beef longissimus thoracis et lumborum and semimembranosus muscles during aging. In MendelNet 2017: Proceedings of International PhD Students Conference. 1. vyd. Brno: Mendel University in Brno, 2017, s. 557--561. ISBN 978-80-7509-529-9. URL: https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf

D (Ingrovy dny)

  • SLOVÁČEK, J. -- JŮZL, M. -- MATEJOVIČOVÁ, M. -- POPELKOVÁ, V. -- PIECHOWICZOVÁ, M. -- MIKULKA, O. -- MORÁVEK, Z. Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.). In Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2021, s. 541--551. ISBN 978-80-7509-785-9. URL: https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie

  • GROSSOVÁ, L. -- SLOVÁČEK, J. -- JŮZL, M. -- PIECHOWICZOVÁ, M. Preference spotřebitelů související s konzumací hovězího masa. In Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020, s. 274--278. ISBN 978-80-7509-714-9. URL: http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny

  • ZAČAL, J. -- ŠUSTR, M. -- DOSTÁL, P. -- JŮZL, M. PARKISS univerzální měřící systém. In Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019, s. 317--322. ISBN 978-80-7509-653-1. URL: http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny

  • JŮZL, M. Kvalitativní parametry vepřového výsekového masa a jejich hodnocení. In Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019, s. 48--54. ISBN 978-80-7509-653-1. URL: http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny

  • MÜLLEROVÁ, M. -- JŮZL, M. -- JANEČEK, J. Sledování vybraných parametrů jakosti hovězího masa plemene české strakaté. In PYTEL, R. -- NEDOMOVÁ, Š. -- JŮZL, M. Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 213--218. ISBN 978-80-7509-479-7. URL: http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017


Masné výrobky

 

Níže je uveden výčet nejčastěji produkovaných masných výrobků. Masná výroba probíhá za legislativně stanovených a kontrolovaných (SVS) podmínek ve výuce předmětů pro různé obory AF a ZF nebo v rámci experimentální výroby v rámci závěrečných prací nebo účelové výroby (publicita fakulty a univerzity) našich studentů. V rámci jedné šarže vyrábíme desítky kilogramů masných výrobků, které lze díky registraci a splnění veškerých stanovených podmínek uvádět na trh přes univerzitní prodejnu (SKM MENDELU, bufet, budova O). Níže jsou uvedeny příklady masných výrobků.

  • klobásy - chilli, myslivecká, turistická, sedlácká;
  • debrecínské, vídeňské párky;
  • špekáčky;
  • paštiky a játrovky;
  • prejty a tlačenky;
  • salámy - gothajský salám (oceněn Chutí jižní Moravy 2018), boloňský salám (tepelně opracovaný masný výrobek), mendeláček (tepelně opracovaný masný výrobek);
  • uzená masa, uzená slanina, škvarky, sádlo, aj.

Účastníme se v rámci zpětné vazby soutěží.

  • V roce 2018 jsme přihlásili do soutěže o nejlepší potravinářský výrobek Jihomoravského kraje společně s dalšími potravinami náš Gothajský salám. Výrobek se zúčastnil soutěže Regionální potravina vyhlašované Ministerstvem zemědělství a  Chuť jižní Moravy vyhlašované Regionální agrární komorou Brno. Tento výrobek prošel hodnocením a může nést označení CHUŤ JIŽNÍ MORAVY 2018 (tisková zpráva MENDELU) (odkaz na akcr) (odkaz na kisjm).
  • V roce 2021 jsme přihlásili do soutěže Chuť jižní Moravy jak Gothajský salám, tak Špekáčky 1919-2019. Tento výrobek odkazuje na sto let naší alma mater, ke kterým jsme v rámci oslav v roce 2019 výrazně přispěli a tento výrobek je jejich výstupem.

Ochutnávka

 
Pravidelné akce, na kterých jste mohli a můžete ochutnat naše výrobky:
  • Dny otevřených dveří AF a akce pro uchazeče o studium (leden - únor)
  • Ples Mendelovy univerzity v Brně (únor)
  • Mezinárodní potravinářský veletr SALIMA (BVV Brno, a.s.) (duben)
  • Konference o jakosti potravin a potravinových surovin v rámci Ingrových dnů (březen)
  • Ples Agronomické fakulty MENDELU (březen)
  • Národní výstava hospodářských zvířat (BVV Brno, a.s.) (duben - květen)
  • Polní den AF MENDELU Žabčice (červen)
  • Země živitelka (České Budějovice) (srpen)
  • Noc vědců (říjen)
  • Gaudeamus (BVV Brno, a.s.) (říjen) (leden)
  • MendelNet Agro (listopad)
  • Bufet menza, budova O nepravidelně dle výuky Technologie masa (listopad-prosinec)
  • Bufet menza, budova O v období Mikuláše
  • Bufet menza, budova O v období před vánocemi 

Masné výrobky jsou prezentovány na mnoha akcích na úrovni Agronomické fakulty i Mendelovy univerzity a významným a zahraničním návštěvám.


Odkazy na zprávy v médiích

Níže je několik odkazů na stránky, kde je zmínka o našich masných výrobcích nebo činnosti zaměstnanců našeho ústavu v masné problematice:

  • iDnes: Problematika soli, 24. 5. 2018 (odkaz)
  • Portál MZe Bezpečnost potravin: Hovězí maso, 20. 10. 2017 (odkaz)
  • iDnes: QR kódy, dohledatelnost masa, 12. 5. 2017 (odkaz)
  • Konference Školní stravování, Pardubice 25. 5. 2016 (souhrn, program
  • Český rozhlas: Kvalita potravin, 2. 3. 2013 (odkaz)
  • Český rozhlas: Brněnští vědci sestrojili přístroj, který hodnotí kvalitu potravin na základě intenzity křupnutí, 16. 1. 2020 (odkaz)

 Shrnutí podstatných a doplnění dalších informací

  • Masná výrobna je registrována SVS ČR (CZ 22067) pro přímý prodej výrobků.
  • Vyvíjíme masné výrobky v rámci projektů IGA a vyrábíme a analyzujeme masné výrobky z poloprovozu v rámci činnosti diplomantů a doktorandů.
  • Jsme součástí redakční rady časopisu MASO, ISSN 1210-4086 (odkaz).
  • Jsme součástí redakční rady časopisu Výživa a potraviny (odkaz).
  • Jsme součástí správní rady Společnosti pro výživu (odkaz).
  • Účastníme se soutěže Regionální potravina a Chuť jižní Moravy.
  • Účastníme se jako DLG posuzovatelé hodnocení českých i zahraničních masných výrobků v SRN (odkaz).
  • Zapojujeme se do spolupráce se středními školami, umožňujeme Středoškolskou odbornou činnost a stáže.
  • Na zahraniční stáži zde byli studenti z Chorvatska. 
  • Účastnili jsme se Summer School s Lousiana State University (USA).

Fotogalerie